Interview met Erik Bertrand Larssen

Erik Bertrand Larssen (1973) is dé non-fictie bestsellerauteur van Noorwegen. Zijn boeken Helweek  en Genadeloos staan al twee jaar boven aan de Noorse bestsellerlijsten en de rechten zijn wereldwijd  verkocht.

Vandaag de dag is Bertrand de nummer 1 mental coach in Noorwegen. Zijn methoden en technieken worden in verband gebracht met de economische groei in verschillende internationale bedrijven, zoals Microsoft en Boston Consulting Group.

Ook heeft hij diverse topsporters gecoacht, onder wie Suzann Pettersen, een van de beste golfsters ter wereld, World Cup-skiër Martin Sundby en langlaufer Petter Northug, tweevoudig winnaar van olympisch goud in 2010.

01 oktober kwam zijn boek Helweek uit in Nederland. Helweek, 7 dagen die je leven veranderen, helpt de dagelijkse routine te doorbreken en legt de lat hoger waardoor het mogelijk wordt meer uit het leven te halen. De do it yourself-methode bestaat uit een intensief dagelijks programma gedurende een week.

Een dag begint om 5.00 uur ‘s ochtends met minstens een uur sporten en eindigt om 22.00 uur. Dé uitdaging voor iedereen die zich persoonlijk wil ontwikkelen en grenzen wil verleggen.

Miss Yvy deed zelf een helweek. Reden ter meer om Erik Bertrand Larssen te interviewen voor zijn boekpresentatie in Amsterdam.

Miss Yvy:

Van militair naar mental coach? Vertel eens daarover…

Erik Bertrand Larssen:

Ik had naast mijn militaire carrière altijd het idee dat ik ook iets met educatie moest doen. Dus behaalde ik een mastergraad in bedrijfseconomie. Toen ik het leger verliet, ging ik werken als headhunter voor Mercuri Urval. Daar kreeg ik een coachings-cursus en begon ik snel zelf met het coachen van mensen. Ik realiseerde mij, hier ligt mijn passie. Het leek alsof alle puzzelstukjes op hun plaats vielen.

Vanaf mijn zevende werd ik gepest. Ik was altijd het kleinste jongetje van de klas. Ik had een spraakgebrek en moest regelmatig wennen aan nieuwe scholen omdat mijn familie vaak verhuisde. Ik was veel alleen en begon mensen te observeren. Ik vond het leven vrij hard en vroeg mij af waarom dit mij overkwam. Op zoek naar antwoorden, ging ik boeken over bekende mensen lezen, zoals Winston Churchill. Hij had ook een zwaar jeugd gehad. Ik ontwikkelde zo motivatie om mijn leven zelf in de hand te nemen.

Met coaching observeer ik ook mensen, ik heb minstens een week nodig om te zien wie ze zijn, wat hun drijfveren en passies zijn. Ik heb het altijd leuk gevonden mensen te inspireren en hun verder te helpen.

Miss Yvy:

Kun je uitleggen waarom coaching zo ontzettend populair is?

Erik Bertrand Larssen:

Mensen zijn op zoek. Naast religie en politiek, zijn veel mensen op zoek naar zinvollere betekenissen en naar zichzelf. Dat is al eeuwen zo. Ik heb ooit een artikel geschreven over de verschillende mindsets vanaf de jaren’ 50 tot nu. Mensen zijn er bewust mee bezig en komen erachter dat zelfhulp tools niet iets egoïstisch is. Ik reik ze tools daarvoor aan.

Miss Yvy:

Hoe kwam je op Helweek?

Erik Bertrand Larssen:

Mijn eerste boek ging over tools voor zelfhulp, beslissingen nemen in je leven, dat invoeren en toepassen. Toen dacht ik, hoe kun je die tools het beste inzetten? Zo ontstond Helweek, een weekprogramma waarin je jezelf test en uit je comfortzone stapt. We kennen de tools maar we gebruiken ze niet, vandaar Helweek. Je leert tools toe te passen voor een week.

Miss Yvy:

Ik heb zelf Helweek gedaan. Ook 48 uur wakker blijven en doorwerken. Ik begrijp het idee om uit je comfortzone te stappen, jezelf te testen en je grenzen te verleggen maar ik kan mij voorstellen dat het voor bepaalde beroepsgroepen niet verantwoord is, piloten of chirurgen.

Erik Bertrand Larssen:

Betrand Larssen lacht. Nee, dat snap ik. Alhoewel chirurgen ook uren achter elkaar werken. Het zijn ook suggesties. Iedereen vult ze in zoals zij dat willen. Na een helweek vervallen mensen vaak terug in hun oude leven, maar veranderen vaak wel iets. Een kleine verandering kan al veel terweeg brengen. Het gaat om focus, waar sta ik en wat kan ik. Je leven in perspectief brengen, we kennen de tools maar passen ze niet toe. Helweek helpt daarbij, pas ze toe voor een week en leer ervan… Create the kickstart! Het is maar een week uit je leven…

Bedenk maar hoe je met jezelf praat. Wat voor een soort vragen stel je jezelf? Dit beinvloedt je gevoel, en gevoel bepaalt wat je doet. Pas je gevoelens aan. Denken is een tool. Het is een mentale training. Wat je denkt, doet en beslist. We controleren zelf ons denken. Als je hier meer bewust van bent maak je meer de juiste beslissingen voor jezelf.

Miss Yvy:

Je gaat een tv-show presenteren?

Erik Bertrand Larssen:

Ja, daar heb ik heel veel zin in! TV3 Noorwegen gaat in februari 2015 de tiendelige serie ‘Bertrand’s Method’ uitzenden, een 10-delige reality/documentaireserie waarin ik mensen coach. Van een manager wiens zaak niet floreert tot een vrouw die na een ongeluk niet meer durft auto te rijden. Ik coach ze, en elke aflevering worden ze gevolgd, van de eerste gesprek totaan het eind resultaat.

Ik ben hiervoor benaderd en ben er trots op. Wie weet kopen andere landen het aan. Ik heb al een contract getekend om iets in Amerika te gaan doen. Mijn boek doet het daar ook erg goed.

Miss Yvy:

Ben je met een nieuwe boek bezig?

Erik Bertrand Larssen:

Ja, ik ben inderdaad bezig met een nieuw boek. Het gaat ‘In the Now’ heten, over innerkracht, in balans zijn, in het nu staan.

Miss Yvy:

Een soort mindfullness boek?

Erik Bertrand Larssen:

Ja, maar zo zou ik het niet noemen. Ik simplificeer het meer. Het leven gaat niet alleen maar over harde werken en je best in alles doen, maar ook bewust zijn van het hier en nu, van het moment zelf. Het leven is een reis. Het is je reis die telt, zowel in negatieve als positieve momenten. Geniet van je reis.