Interview met Memymom

Moeder Marilène Coolens fotografeerde dochter Lisa De Boeck van 1990 tot 2003 tijdens een spel van geïmproviseerde theatrale sketches. Op bed, op tafel of tussen gordijnen in hun huis in Brussel zien we een vijfjarig meisje volwassen worden.

The Umbilical Vein gaat over spelen met identiteit, metamorfose en familierelaties. Het is de fundering van de hechte moederdochterband en professionele carrière van het kunstenaarsduo dat sinds 2004 samenwerkt onder de naam Memymom.

Miss Yvy kreeg van fotografen Marilene Coolens en Lisa de Boeck een privé rondleiding door de expositie The Umbilical Vein, die zeker aan te raden is. Nog te zien in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond tot 3 november 2013.

Miss Yvy:

Hoe is het allemaal eigenlijk begonnen?

Memymom:

Mijn moeder, Marilène Coolens zorgde ervoor dat ik mij als kind altijd kon uiten, ze liet mij dansen, verkleden, en theaterstukjes bedenken. Daar maakte zij dan foto’s van. Uiteindelijk is dat een heel archief geworden.

Miss Yvy:

Zie je verschil tussen de foto’s door de jaren heen, behalve dat je je lichamelijk ziet ontwikkelen?

Memymom:

Jazeker, in het begin poseer en beeld ik karakters uit die ik graag wilde zijn, terwijl mijn moeder zich bezighield met het beeld en licht, later als tiener ging ik mij ook meer daarmee bemoeien en werd het een gezamelijke proces.

Dus onze samenwerking was een natuurlijk iets wat gebeurde en nog steeds ongoing is…

Miss Yvy:

En dan wordt een persoonlijk foto-archief publiekelijk geëxposeerd in een expositie en boekvorm , hoe kwam dit tot stand?

Memymom:

De beelden documenteren onze levens gedurende de jaren ’90 en begin 2000. Ze vangen de intimiteit van onze relatie en zijn tegelijkertijd een portret van ons geworden, vandaar de imperfectie dat leidt naar ruwe schoonheid. Beelden die gemaakt zijn zonder het besef dat ze in een boek gebundeld en publiekelijk getoond zouden worden.

Beelden waarvan ik overtuigd raakte dat ze in een boek gebundeld moestsen worden toen mijn vader de opmerking in 2000 maakte, je moet een boek maken!

Het is de essentie van onze continuerende samenwerking en wat we doen is terug te vinden in onze analoge beeldarchief dat zich spreidt over 13 jaar. Een ruwe en eerlijke representatie van onze umbilical vein,(navelstreng) dat wat je normaal gesproken nooit te zien krijgt. Het is ook het enige analoge materiaal die we in ons werk hebben.

Miss Yvy:

Jullie hebben crowdfunding-project voor het fotoboek The Umbilical Vein, waarvoor Saskia De Coster een verhaal schreef. Hoe kwamen jullie bij haar?

Memymom:

We zijn fan van Saskia en hebben haar benaderd. Een paar dagen later stond ze voor onze deur. Er was gelijk een klik, en ze heeft een prachtig verhaal geschreven die perfect aansluit bij ons en wie we zijn. We zijn er erg content mee.

Miss Yvy:

Waar komt de naam Memymom vandaan?

Memymom:

We moesten een naam hebben en via allerlei woordspelingen van Me, My Mom and I werd het uiteindelijk Memymom.

Miss Yvy:

Hoe gaan jullie als duo te werk?

Memymom:

We hebben een heel persoonlijk, intuïtieve en onconventionele benadering (we doen alle pre – en postproductie van ons werk zelf). We werken in een intieme atmosfeer, met een klein groep mensen en werken lang samen met mensen die ons inspireren. We gebruiken vaak onze huis als setting en decor, wat weer een persoonlijk aspect van onze levens weer erin brengt. We doen ook alles in een shoot.

Naast een verlanging en een sterk sentiment, starten we gewoon en laat het toe onszelf te muteren in onze creatie. We werken met het idee ‘Les variations sur le même thème’. We willen het verlangen om een verfraaid leven te creëren voorbij onze harde realiteit en die verhalen naast elkaar plaatsen.

Miss Yvy:

Ik zie voornamelijk vrouwen in jullie huidige werk, is dat een bewuste keuze?

Memymom:

Eigenlijk wel, alhoewel we weleens mannen fotograferen. We voelen ons persoonlijk fijner bij een vrouw, een vrouw voelt ons ook vaak aan en is wat bewuster kneedbaarder en makkelijk mee te werken. Vrouwen inspireren ons ook.

Miss Yvy:

Is er ook huidig werk van jullie ergens te zien?

Memymom:

Onze nieuwe project The Patient is voor het eerst te zien tijdens Unseen Photo Fair Amsterdam, in de groepsexpositie Unnatural Selection. Het is te zien van 26 t/m 29 september 2013 in het MC Theater in Amsterdam.