Interview met Rens Kroes

In haar eerste boek Powerfood  die 5 juni 2014 verschijnt, presenteert Rens Kroes haar favoriete recepten. Van ontbijtmuffins tot smoothie-to-go en van salade tot snack: alles even lekker, healthy, en gemakkelijk om te maken.

Bovendien geven de praktische schema´s aan waarom een ingrediënt zo gezond is, of wat je moet eten als je bijvoorbeeld sterkere nagels, glanzend haar of een stralende huid wilt.

Miss Yvy stelde wat vragen voedingsconsulente en healthcoach Rens (Inderdaad zusje van Doutzen Kroes) over haar drijfveren, adviezen en boek, waarvan wij 2 exemplaren mogen verloten!

Miss Yvy:

Vertel eens over je missie…

Rens Kroes:

Ik wil graag mensen stimuleren om bewuster te worden qua voeding en gezond te eten op een laagdrempelig manier.

Miss Yvy:

Hoe is je passie voor gezonde voeding ontstaan?

Rens Kroes:

Mijn opa was de eerste biologische boer van Friesland en mijn oma stond bekend als kruidenvrouw. Zij kon goed benoemen waar alles goed voor was. Mijn moeder is voedingsdeskundige, we aten thuis altijd biologisch en vers, zo ben ik opgegroeid.

Miss Yvy:

Hoe komt het volgens jou dat Healthfood en Superfoods zo populair zijn?

Rens Kroes:

Ik heb in New York gewoond, waar het hip was. In een stad wonen is minder gezond, en mensen, vooral ook celebrities zijn bewuster met hun voeding en gezondheid bezig. Veel mensen hebben een bewustwording dat niet alle E-nummers gezond zijn en puur food meer energie geeft. De media heeft ook meegespeeld dat superfoods een hype geworden is.

Miss Yvy:

Waarom je boek Powerfood?

Rens Kroes:

Ik liep al lang rond met een idee in mijn hoofd voor een boek. Ik begon met bloggen, dat steeds groter werd. Ik ging met voedingsschema’s en recepten aan de slag, meer koken en dacht misschien kan ik hier iets mee doen. Uiteindelijk heeft een uitgeverij mij benaderd.

Hele hele proces heeft ruim driekwart jaar gekost, veel in de keuken gestaan en de laaste maanden de puntjes op de i. Het boek is in mijn eigen stijl ontwikkeld, van de inhoud tot aan de look en fotografie, uiteraard met het geweldige team die ik om mij heen had.

Miss Yvy:

Je hoort overal om je heen verhalen over “brood”. Is brood nu écht zo slecht?

Rens Kroes:

Voor mensen die gevoelig zijn voor brood is het niet verstandig. Ook als je af wilt vallen zou ik het met mate doen. Brood hoeft niet in het voedingspatroon, maar als je er zin hebt, moet je het doen.

Miss Yvy:

Wat adviseer je mensen met een klein budget, die zeggen dat Healthfood duurder is?

Rens Kroes:

Dat heeft alles met prioriteit te maken. Bewust met je lijf omgaan is belangrijk. Gezond eten maakt je fitter. Met minder budget moet je creatiever zijn. Lokaal je eten kopen. Vaak zie je dat mensen veel dingen in hun lades hebben die niet nodig zijn, zoals chips en cola bijvoorbeeld. Je kan water drinken of thee, en dat is ook goedkoper. Prioriteiten stellen, een jurkje minder. Bij superfoods, een per maand  kopen, je doet er ook lang mee. Toen ik student was moest ik ook creatief zijn en het lukte mij altijd biologisch te eten.

Miss Yvy:

Heb je tips voor mensen die weinig tijd hebben?

Rens Kroes:

Wat is weinig tijd? Tijd kun je maken. Eerder opstaan, dan heb je minder stress, en daardoor meer energie. Dingen goed plannen. Smoothies maken en onderweg opdrinken. In de avond een grote bak salade maken en de volgende dag  als lunch meenemen, sappen invriezen. Ik adviseer altijd tijd te nemen voor je voeding.

Miss Yvy:

Noem wat dingen die écht onmisbaar zijn in de keuken?

Rens Kroes:

Citroenen, een blender en Vitamine-D. Vooral in Nederland met weinig zon, minder vitamine-D maakt minder vrolijk.

Miss Yvy:

Zit je al te denken aan de tweede boek?

Rens Kroes:

Dat speelt wel in mijn hoofd. Maar ik wil mij op mijn bedrijf focussen. Dat moet de basis zijn. De basis moet goed zijn. Dat zijn mijn studies en voedingscoach zijn.

Miss Yvy:

Heb je nog een tip voor de Miss Yvy lezers?

Rens Kroes:

Begin de dag met een glas lauw water met een halve citroen. Is heel goed voor je stofwisseling.