Artur Shesterikov winnaar Alexandra Radiusprijs 2016

Artur Shesterikov, eerste solist van Het Nationale Ballet, is de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2016. Shesterikov ontving de prijs, € 2500,- en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius tijdens het feestelijke Gala van Het Nationale Ballet op woensdag 7 september 2016 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

Alexandra Radius:“Artur is zowel een danseur noble als een van de steunpilaren van Het Nationale Ballet, sympathiek en bescheiden.” De prijs werd dit jaar voor de 28ste keer uitgereikt.

Artur Shesterikov: “Het is een grote eer om deze prijs te ontvangen uit de handen van een van de grootste ballerina’s van de 20ste eeuw. Zonder de hulp van het volledige Nationale Ballet had ik dit nooit kunnen bereiken, het gezelschap dat mij een steeds betere danser helpt te worden.”

Artur Shesterikov (Perm, Rusland) volgde zijn dansopleiding volgde Artur aan de Balletschool van het Staatstheater in zijn geboorteplaats Perm, een van de drie hoogst aangeschreven balletopleidingen in Rusland. Hij maakte hij in 2007 de overstap van het Tsjaikovski Perm Ballet naar Het Nationale Ballet. Artur werd aangenomen als corps de balletdanser, maar werd al spoedig bevorderd tot coryphée en in 2010 tot tweede solist. Direct na afloop van een tourneevoorstelling van Het Zwanenmeer in 2012 werd Artur Shesterikov door artistiek directeur Ted Brandsen bevorderd tot eerste solist.

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet), Eddie Vetter (muziekwetenschapper en dansrecensent), Jan Haars (voorzitter Het Nationale Ballet Fonds) en Anneke van Heertum (Vriend van Het Nationale Ballet).