Hans van Manen ontvangt hoge Franse onderscheiding

Hans van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, is door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot Commandeur des Arts et Lettres. Hans van Manen ontvangt daarmee als eerste Nederlandse podiumkunstenaar de hoogst mogelijke staatsonderscheiding op het gebied van kunst en letteren in Frankrijk.

De onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich hebben onderscheiden door hun artistieke creativiteit en bijdrage hebben geleverd aan de invloed van kunst in Frankrijk of wereldwijd.

Hans van Manen krijgt dinsdag 4 juli 2017 de onderscheiding uitgereikt tijdens het Montpellier Danse festival, waar Het Nationale Ballet werken van Van Manen danst.

Brigitte Lefèvre, directrice van het Festival de danse de Cannes en voormalig directeur van het ballet van de Parijse Opera, reikt de onderscheiding uit aan Van Manen, mede in aanwezigheid van Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, heeft 125 balletten gecreëerd en er zijn ruim vijftig gezelschappen die zijn balletten internationaal uitvoeren. Tot de internationale sterren die zijn balletten hebben vertolkt behoren Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev.

Hij ontving vanwege zijn betekenis voor de dans tal van prijzen, waaronder de Erasmusprijs en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award. Bij zijn vijfenzeventigste verjaardag werd bij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding voor ‘verdiensten van zeer exceptionele aard’. Recent dansten zowel het prestigieuze Bolshoi Ballet in Moskou als het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg zijn werk.