Krzysztof Pastor terug als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet

Krzysztof Pastor treedt terug als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. Pastor, die zowel directeur is van het Nationale Ballet van Polen als het Litouws Nationale Ballet, bekleedde de positie van vaste choreograaf sinds 2003. Na Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk was Krzysztof Pastor de vierde huischoreograaf van het gezelschap.

Krzysztof Pastor: ‘Ik ben dankbaar dat ik de mogelijkheid heb gekregen om meer dan 30 jaar voor Het Nationale Ballet te kunnen werken, eerst als danser en later als choreograaf. Nu ik zelf ervaar en begrijp hoe het is om je eigen artistieke visie te mogen bepalen en keuzevrijheid te hebben, heb ik besloten om mijn plek als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet op te geven en de weg vrij te maken voor een nieuwe generatie.’

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet: ‘Krzysztof en ik zijn als het ware samen opgegroeid als choreograaf. Ik heb een enorme bewondering voor zijn werk en wat hij in al die jaren tot stand heeft gebracht. Hij is in al die jaren mede bepalend geweest voor de artistieke ontwikkeling van Het Nationale Ballet en zijn werk blijft ook op het repertoire van het gezelschap. Ondanks onze lossere relatie zal Krzysztof onderdeel blijven van de Nationale Ballet familie.’

Krzysztof Pastor (1956) was van 1985 tot 1995 als danser verbonden aan Het Nationale Ballet. Van 2003 tot 2017 was hij vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet. Hij creëerde voor het gezelschap onder meer de avondvullende producties Kurt Weill (2001), Don Giovanni, (2005),Nijinsky – Dancer Clown God (2010) en The Tempest (2014) en verder onder meer Shostakovich Chamber Symphony (1992) Do not Go Gentle… (2000), Tao (2002) Voice (2004), Crossing Paths (2006), In Light and Shadow (2006), Moving Rooms (2008), Dumbarton Dances(2009) Sheherazade (2009) en Bolero (2012).

Inmiddels heeft hij bijna zeventig balletten op zijn naam. Hij creëerde werk voor tal van gezelschappen, waaronder het Moskouse Bolsjoi Ballet, het Hongaars Nationale Ballet, The Washington Ballet, The Australian Ballet, het Royal New Zealand Ballet, het Royal Swedish Ballet en het Hong Kong Ballet. Begin 2014 werd zijn productie Romeo and Juliet (in 2008 gemaakt voor het Scottish Ballet) op het repertoire genomen van zowel het Joffrey Ballet in Chicago als het Pools Nationale Ballet in Warschau en het Litouws Nationale Ballet.

In maart 2009 werd hij benoemd tot directeur van het Pools Nationale Ballet en in 2011 nam hij een tweede functie op zich als artistiek directeur van het Litouws Nationale Ballet.

Tot de vele prijzen die Pastor won behoren onder de choreografieprijs van de Helsinki International Ballet Competition en van het Dansersfonds ’79. Speciale onderscheidingen ontving hij van het Poolse Ministerie van Cultuur en Erfgoed, ontving hij speciale onderscheidingen gouden medaille – Gloria Artist en de Officer’s Cross of the Order of Polonia Restituta (2015). In 2016 ontving hij de Honorary Golden Starvan het Ministerie van Cultuur, Litouwen.