Honderd iconische creaties Iris van Herpen in 2025 in Kunsthal Rotterdam

Vanaf september 2025 tot voorjaar 2026 brengt Kunsthal Rotterdam een ode aan de beroemde Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen, die bekend staat als een van de meest avant-gardistische ontwerpers van deze tijd. Als pionier in het gebruik van innovatieve technieken binnen haar vakgebied, breekt Iris van Herpen met modeconventies, terwijl ze tegelijkertijd het traditionele vakmanschap van de haute couture omarmt. De tentoonstelling Iris van Herpen: Sculpting the Senses presenteert honderd iconische creaties, waarin Van Herpen steeds op zoek gaat naar nieuwe vormen voor vrouwelijkheid en het uitdagen van onze opvattingen over Haute Couture.

De tentoonstelling beleefde haar wereldpremière in het Musée des Arts décoratifs in Parijs, waar de opening verricht werd door Koningin Máxima. Het meeslepende overzicht brengt mode, hedendaagse kunst, design en wetenschap samen en is een zintuiglijke verkenning van het universum van de ontwerpster. In de tentoonstelling komen vragen aan bod over de positie van het lichaam in de ruimte, over de relatie tussen kleding en de omgeving, en over de toekomst van mode in een snel veranderende wereld.

In de tentoonstelling gaan haute couture stukken gemaakt door Iris van Herpen een dialoog aan met hedendaagse kunstwerken van onder andere Collectif Mé, Wim Delvoye, Kate MccGwire, Damien Jalet, Kohei Nawa, Casey Curran, Rogan Brown, Jacques Rougerie en met designobjecten van Neri Oxman, Ren Ri, Ferruccio Laviani en Tomáš Libertíny. Maar ook de interactie met natuurwetenschappelijke voorwerpen als skeletten en fossielen geven de werken van Van Herpen een unieke lading. Met haar toewijding aan ‘slow fashion’ en haar multidisciplinaire denkwijze weet Iris van Herpen grenzen te overstijgen en ons te inspireren om onze relatie met mode te heroverwegen en door te trekken naar het rijk van de verbeelding. Iris van Herpen: Sculpting the Senses biedt een fascinerende reis door het – met onderzoek en experimenten doorspekte – eigenzinnige en hybride universum van de ontwerpster.

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Musée des Arts décoratifs in Parijs en Maison Iris van Herpen en is samengesteld door curator Cloé Pitiot en assistent-curator Louise Curtis, met een tentoonstellingsontwerp van Studio Nathalie Crinière. De tentoonstelling wordt begeleid door een zinnenprikkelende geluidscompositie door Salvador Breed.