Igone de Jongh benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Igone de Jongh, eerste soliste van Het Nationale Ballet, is zaterdagavond 10 december 2016 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege haar grote bijdrage aan de danswereld. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan reikte de Koninklijke onderscheiding uit aan Igone op het podium van Nationale Opera & Ballet, direct na afloop van de première van de balletklassieker Coppelia door Het Nationale Ballet.

Igone de Jong viert dit seizoen haar twintigjarig jubileum als balletdanseres en is in ons land verreweg de bekendste ballerina van haar generatie. In 1996 begon ze als adspirant bij Het Nationale Ballet. In zeven jaar tijd doorliep ze alle rangen doorlopen om al op 24-jarige leeftijd, in 2003, te promoveren tot eerste soliste.
Igone volgde haar dansopleiding aan de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School. Haar toenmalige adjunct-directeur in Londen noemde haar een ‘enigma’. ‘Een danseres met zo’n bijzondere kwaliteit, dat je wel naar haar móét kijken.’

Al tijdens haar opleiding won ze de Arnold Haskell Award. In 2002 ontving ze de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79 en een jaar later de Alexandra Radius Prijs (2003). Igone heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan en is ze de muze van choreograaf Hans van Manen.
In 2015 was ze jurylid in het populaire televisieprogramma Dance Dance Dance, waarvan recent het tweede seizoen is uitgezonden.
Tijdschrift Dance Europe vermelde in 2015 Igone in de categorie‘Dancer of the year’ voor haar rollen in John Neumeier’s La Dame aux Camelias en Hans van Manen’s Fantasia.

Afgelopen september besteedde Het Nationale Ballet extra aandacht aan haar jubileum tijdens het traditionele Gala en in oktober 2016 werd Igone onderscheiden met de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar glansrijke danscarrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd.

De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard worden verricht voor de samenleving.