Syrische danser Ahmad Joudeh in Nederland

Te midden van de puinhopen en het oorlogsgeweld gaf de Syrische danser Ahmad Joudeh nog maar kort geleden dansles aan kinderen in Damascus. In de zomer van 2016 maakte Nieuwsuur journalist Roozbeh Kaboly een documentaire over Ahmad getiteld Dance or Die. Deze documentaire heeft Ahmad zijn leven ingrijpend veranderd.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, besloot na het zien van de documentaire iets te willen doen om hem naar Nederland te halen. Met de oprichting van het fonds Dance for Peace en de giften van een aantal particulieren, is het gelukt Ahmad Joudeh naar Nederland af te laten reizen.

Inmiddels is Ahmad begonnen als student aan een vierjarige opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam om zich verder te ontwikkelen als danser en choreograaf. In de decemberproductieCoppelia van Het Nationale Ballet maakt Ahmad zijn debuut op een Nederlands podium. In Coppelia zal hij een kleine bijrol vertolken.

Ahmad Joudeh (1990) is opgegroeid in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus.  Zijn vader komt uit Palestina en is stateloos, zijn moeder is afkomstig uit Syrië. Van jongs af aan wilde hij dansen. Zijn vader verbood het hem, maar stiekem ging hij toch naar balletles. Als zijn vader hem betrapte, werd hij geslagen; eenmaal verwondde hij zijn benen zo erg dat Ahmad een tijd niet kon dansen. Desondanks bleef hij dansen. Zijn opleiding volgde hij aan het Enana Dance Theatre en aan de afdeling Dans van het Higher Institute for Dramatic Arts, beide in Damascus. Vanaf zijn zeventiende gaf hij (gratis) balletles aan kinderen. In 2014 was hij deelnemer in de Arabische versie van So You Think You Can Dance.

Met hulp van Het Nationale Ballet is het fonds Dance for Peaceopgericht. Het fonds moet Ahmad voorzien in zijn studiekosten en levensonderhoud. Alle giften komen voor 100% ten goede aan Ahmad en zijn bedoelt om hem te helpen zich verder te ontwikkelen als danser en als choreograaf.

Giften zijn welkom op rekeningnummer NL03ABNA 0427590280 t.n.v. Dance for Peace.