International Condom Day 2017

In het kader van International Condom Day op 13 februari 2017, met als thema ‘Always in Fashion’, strijkt de Aids Healthcare Foundation neer in Club Nyx tijdens Flikker in de Nyx op 11 februari. Op zondag 12 februari staat AHF met de hiv-testbus op De Dam, ook dat zal een feestje worden met performances, spelletjes en heel veel gratis condooms.

Gelukkig is de toegang tot condooms in Nederland betrekkelijk goed geregeld, maar op andere plekken is dat anders. Bovendien hebben grote geldschieters zoals UNAIDS and USAID hun budgetten voor condooms verlaagd, wat leidt tot condoomtekorten. De Aids Healthcare Foundation viert International Condom Day sinds 2009 in 39 landen. Centraal daarin staan de bevordering van gemakkelijke toegang tot condooms en het vergroten van acceptatie en het verhogen van condoomgebruik. Het is de missie van AHF om gratis of betaalbare condooms beschikbaar te maken voor iedereen die ze nodig heeft, in combinatie met toegang tot laagdrempelige SOA-testprogramma’s.

AHF heeft deze editie de handen ineengeslagen met Flikker, een Amsterdamse feestorganisatie. In Club Nyx worden condooms op grappige en fashionable manier onder de aandacht gebracht. Niemand wil met een belerend vingertje op veilig vrijen worden gewezen, dus trekt de Aids Healthcare Foundation alles uit de kast om er een feestje van te maken.

Op de Dam worden zondag 12 februari gratis hiv-testen afgenomen in de bus van het AHF Checkpoint, een inloopcentrum voor gratis en anonieme hiv-sneltesten, condooms en glijmiddel in de Jodenbreestraat. Dit wordt feestelijk aangekleed met performances, hartenmeisjes, er zijn fotomomenten als covermodel, er worden gratis condooms uitgedeeld en er is een Rad van Fortuin met leuke prijzen.

‘Veilig vrijen zou nooit uit de mode moeten gaan’, aldus Nina Schat van AHF Europe. ‘De vanzelfsprekendheid van condoomgebruik is vaak ver te zoeken. Natuurlijk kleven er allerlei nadelen aan, maar wegen de voordelen niet veel zwaarder?’
Volgens de laatste monitor van Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit had maar liefst 48% van de mannen en 60% van de vrouwen onbeschermde vaginale seks met de laatste losse partner. Bij anale seks zijn deze percentages respectievelijk 47% en 71%. Hieruit blijkt dat condoomgebruik – in alle leeftijdscategorieën – gestimuleerd moet blijven worden; ongeveer één op de vijf soa-testen is positief. De resultaten van de meest recente monitor worden later in 2017 gepubliceerd.