Man Booker Prize-shortlister Mohsin Hamid komt naar Winternachten2018

Mohsin Hamid, een van de zes voor de Man Booker Prize 2017 genomineerde schrijvers, komt naar Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag 2018. Het festival vindt plaats van 18 tot en met 21 januari 2018 in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag.

Mohsin Hamid zal tijdens de openingsavond van het Winternachten festival, donderdag 18 januari 2018, de Free the Word!-speech uitspreken. De Opening Night van het Winternachten festival staat in het teken van de vrijheid van meningsuiting. In samenwerking met Oxfam Novib en schrijversorganisaties PEN International en PEN Nederland worden op de openingsavond ook de Oxfam Novib PEN Awards uitgereikt aan schrijvers of journalisten die zich inzetten voor de vrijheid van meningsuiting.

Vervolgens is Mohsin Hamid ook deelnemer aan meerdere programmaonderdelen van de grote festivalavonden Friday Night Unlimited (vrijdag 19 januari 2018) en Saturday Night Unlimited (zaterdag 20 januari 2018).

Hamid (Lahore, 1971) groeide op in de VS en Pakistan. De bestsellerauteur begon tijdens zijn studie aan Harvard aan zijn debuut Moth Smoke (2000). Deze innovatief geschreven roman, waarin een ex-bankier verslaafd raakt aan de heroïne, werd een cult-hit in India en Pakistan en bewerkt voor de Pakistaanse tv.

De internationale bestseller De val van een fundamentalist (2007) – over een Pakistaan die zijn topbaan in de VS opgeeft uit teleurstelling over het Westen – werd verfilmd. Na zijn derde roman How to Get Filthy Rich in Rising Asia (2013) volgde Discontent and its Civilisations (Onbehagen en beschaving, 2014), een autobiografisch relaas over politiek, cultuur en religie, en het voor de Man Booker Prize genomineerde Exit West (2017), een roman waarin een verliefd vluchtelingenpaar de hoofdrol speelt. Bezige Bij heeft de roman in de vertaling van Saskia van Lingen in Nederland uitgegeven.

In Exit West neemt Hamid neemt zijn lezers mee achter de angstaanjagende krantenkoppen uit het Westen over een turbulent Oosten en vermijdt stereotypen en vooroordelen. Hij schrijft ook voor o.a. The Guardian, The New York Times en The International Herald Tribune.

Writers Unlimited brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld in Den Haag met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving.