Oddstream vanaf 2017 ook in Arnhem

Oddstream gaat in 2017 en 2018 haar activiteiten uitbreiden naar Arnhem. Oddstream focust zich al jaren in Nijmegen op de productie, vertoning en distributie van interactieve kunst,  op het snijvlak van vormgeving en beeldende kunst. Nu heeft subsidieprogramma Programmatische Activiteiten Cultuur (PAC) Oddstreams plannen voor Arnhem gehonoreerd. Oddstream hoopt hiermee de stevige positie en naamsbekendheid die zij inmiddels in Nijmegen heeft, ook in Arnhem te bereiken en nog meer mensen in aanraking te laten komen met technologische kunst.

Zowel in Nederland als daarbuiten is de belangstelling voor interactieve kunst, mediakunst, lichtkunst en kunst waarin technologie is verweven sterk toegenomen de laatste jaren. Daar ziet het grote publiek in Arnhem nog niet veel van terug, vindt Oddstream. Daar wil de organisatie verandering in gaan brengen.

Projectleider Sander Ederveen vertelt: “Er komen verdeeld over 2017 en 2018 twee lichtkunstexposities, vier zogenaamde ‘Odd Stays’, dat zijn artist-in-residencies die een nieuwe productie maken en vier ‘Odd Talks’, inspirerende lezingen waarbij technologische vernieuwingen van verschillende kanten worden belicht. Dit zijn bewezen projecten die we al jaren in Nijmegen realiseren, en nu ook in Arnhem gaan uitvoeren.” Oddstream zal in Arnhem samenwerken met culturele initiatieven zoals KunstLab Arnhem, studio Halfvol, en diverse Arnhemse makers.

Oddstream bestaat in Nijmegen al bijna tien jaar. In die tien jaar hebben er vier internationale exposities plaatsgevonden. Daarnaast waren er een aantal Odd Talks en Odd Stays. Bij het eigen opleidingsprogramma Oddstream on Stage is inmiddels de tweede lichting kunstenaars in training, die kunstwerken maken voor samenwerkingspartners als het Drift Festival en de Nijmeegse Kunstnacht. Het Oddstream Agency verzorgde de laatste jaren de kunstprogrammering van diverse evenementen, zoals onlangs nog van Festival op ’t Eiland.

Foto-credits: Henk Nijman en Julian Theelen / Fotograaf: Stefano Bruni