Winnaars Gouden Kalveren 2016

Op 30 september 2016 zijn tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op het Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren uitgereikt. Het feestelijke gala in het Beatrix Theater Utrecht vormde de afsluiting van de 36e editie van het Nederlands Film Festival.

Het festival stond in het teken van het beste van eigen bodem. Met onder andere 92 premières, publieksbijeenkomsten vol verdieping, een inspirerende Nationale Filmconferentie, een vruchtbare 29e Holland Film Meeting voor filmprofessionals en een enthousiast ontvangen educatieprogramma was het 36e NFF op het gebied van film, televisie en interactive een groot succes. Ook de bezoekersaantallen evenaarden het succes van vorig jaar.

De Gouden Kalf Jury bestond dit jaar uit documentairemakers Petra Lataster-Czisch, Robert Oey en Valerie Schuit voor de sectie Korte Documentaire. De jury voor Korte Film en Televisiedrama werd gevormd door acteur Achmed Akkabi, scenarioschrijver Anne Barnhoorn en regisseur Menno Meyjes. Een jury bestaande uit Leon van Rooij, oprichter en directeur van het Playgrounds Digital Arts Festival, Hartmut Koenitz, lector HKU Interactive Narrative Design en interactive regisseur Mirka Duijn bepaalde de winnaar in de sectie Interactive.

Beste Korte Documentaire 
DE TEGENPRESTATIE – Suzanne Raes, Monique Lesterhuis

Beste Korte Film 
Kort! – GRATIS – Merijn Scholte Albers, Tobias Smeets

Beste Actrice Televisiedrama 
Nazmiye Oral – One Night Stand XI – IN VRIJHEID

Beste Acteur Televisiedrama 
Jacob Derwig – KLEM

Beste Televisiedrama 
One Night Stand XI – HORIZON – Giancarlo Sánchez
Beste Interactive

THE MODULAR BODY – Floris Kaayk

WINNAARS GOUDEN KALVEREN – ACADEMY

De nominaties voor Speelfilm en Lange Documentaire worden sinds 2015 bepaald volgens het Academy-model. Net zoals bij de Oscars (VS), de Bafta’s (VK), de Césars (Frankrijk) en de Lola’s (Duitsland) zijn het de filmprofessionals zelf die de winnaars van de grote Nederlandse filmprijzen kiezen. De stemgerechtigden bestaan uit leden van de Dutch Academy For Film (DAFF), Gouden Kalf-winnaars en Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van A-filmfestivals. Van de 493 stemgerechtigden hebben 330 vakgenoten zich dit jaar geregistreerd als stemmer, waarvan er 200 daadwerkelijk gestemd hebben.
Beste Lange Documentaire

A FAMILY AFFAIR – Tom Fassaert

Beste Sound Design

Mark Glynne – BEYOND SLEEP

Beste Muziek

Alex Simu – BEYOND SLEEP

Beste Montage

Sander Vos – FULL CONTACT

Beste Production Design

Ben Zuydwijk – J. KESSELS

Beste Camera

Frank van den Eeden – FULL CONTACT

Beste Vrouwelijke Bijrol

Anneke Blok – DE HELLEVEEG

Beste Mannelijke Bijrol

Marcel Hensema – KNIELEN OP EEN BED VIOLEN

Beste Actrice

Hannah Hoekstra – DE HELLEVEEG

Beste Acteur

Issaka Sawadogo – THE PARADISE SUITE

Beste Scenario

Joost van Ginkel – THE PARADISE SUITE

Beste Regie

Boudewijn Koole – BEYOND SLEEP

Beste Film

THE PARADISE SUITE – Ellen Havenith voor PRPL, Jeroen Beker voor Bastide Films

WINNAAR GOUDEN KALF VAN HET PUBLIEK 

BON BINI HOLLAND – Maarten Swart voor Kaap Holland Film, die daarmee tevens een geldprijs van € 30.000 beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds ontvangt. De film die na BON BINI HOLLAND de meeste stemmen van het publiek ontving is DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA (geldprijs van € 20.000) en MANNENHARTEN 2 is nummer drie (€ 10.000) geworden. De geldprijzen dienen volgens de bonusregeling van het Abraham Tuschinski Fonds besteed te worden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie.

WINNAARS GOUDEN KALF VOOR DE FILMCULTUUR

Alex van Warmerdam en Marc van Warmerdam