Paul Wright special guest op Go Short

Donderdag 16 januari 2014 verschijnt het speelfilmdebuut For Those in Peril van Paul Wright in de Nederlandse filmzalen. Zijn naam zoemt rond sinds de film in première ging bij de Critic’s Week op Cannes. In de kortefilmwereld is hij al langer een gevierde regisseur. Zijn films werden vertoond op drie edities van het internationale kortefilmfestival Go Short, en dit jaar is hij aanwezig op dit festival met een focusprogramma over zijn eigen werk. Paul Wright zal hier zijn eigen korte films vertonen, in combinatie met klassieke en meer recente korte films die hem hebben geïnspireerd.

De Schot Paul Wright studeerde aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama in Glasgow, voordat hij op de National Film and Television School een plek kreeg aangeboden in het masterprogramma voor regie. Zijn film Hikikomori had toen al een Schotse Bafta ontvangen en was ook genomineerd voor de Britse Bafta’s. Zijn volgende korte film Believe (2009) won de Golden Pardino op Locarno International Film Festival en was genomineerd voor beste korte fictiefilm op de tweede editie van Go Short. Photos of God (2010) werd geselecteerd voor de Berlinale. Until the River Runs Red werd in 2011 vertoond in de Breaking Shorts studentencompetitie van Go Short, en won de Britse Bafta voor beste korte film. Afgelopen jaar ging zijn speelfilm For Those In Peril in première in Cannes. Wright ontving voor zijn speelfilmdebuut twee Schotse Bafta’s.

De kracht van zijn korte films zie je terug in het speelfilmdebuut van Wright. Het zijn geen lichte thema’s die hij aanboort. De jury van Go Short noemde Believe  “an uneasy film about the difficult subject of loss; daring and touching at the same time”, en deze karakterisering gaat evengoed op voor For Those is Peril. Zijn films draaien om mensen die helemaal tot het randje gaan, en daar overheen, om er weer sterker uit te komen. Wright neemt ons mee naar het dieptepunt in hun bestaan. Daarna is er weer een weg omhoog, maar Wright laat je die weg niet zien, maar wel voelen.

Het programma rond Paul Wright is één van de focusprogramma’s van Go Short. Zowel zijn eigen korte films als films die voor hem als belangrijke drijfveer dienen worden vertoond. Naast verschillende focusprogramma’s vertoont Go Short ieder jaar een brede selectie van de beste recente korte films uit Europa.

Go Short, die plaats vindt van 9 tot en met 13 april 2014 is hét korte-filmfestival van Nederland. In vijf festivaldagen worden de beste recente korte films van Europa vertoond, en worden de Go Short Awards uitgereikt. Naast het competitieprogramma biedt Go Short ook diverse focusprogramma’s, workshops, lezingen en party’s.