Wereldpremière The Iranian Film op IFFR

De van oorsprong Marokkaanse filmmaker Yassine El Idrissi is mateloos geïnspireerd door de Iraanse meesters. Voor zijn afstuderen aan de Nederlandse Filmacademie in 2013 ging hij op pad om in zijn vaderland een eigen film van de grond te krijgen, in de stijl van zijn grote voorbeelden. In zijn enthousiaste en gepassioneerde zoektocht naar een geschikte cast en locatie voor zijn film, stuit hij echter op veel onbegrip, corruptie, angst en zelfcensuur.

The Iranian Film beleeft tijdens het IFFR 2014 zijn wereldpremière en maakt onderdeel uit van het het programma Bright Future.

Yassine is een Marokkaanse cinefiel, met een voorliefde voor de Iraanse cinema. Als onderdeel van zijn master aan de filmacademie in Amsterdam besluit hij in Marokko een film te maken volgens de regels van de Iraanse film. Hij roept de hulp in van schrijver Rachid en docent Hussein, maar de productie van deze politieke satire over een dorp dat op een belangrijke nationale feestdag zonder vlaggen dreigt te zitten, verloopt niet zonder slag of stoot. Bureaucratische hindernissen, moeilijk bereikbare locaties en het werken met een amateurcast maken het Yassine en zijn vrienden niet gemakkelijk.

Geheel in lijn met de Iraanse meesters waar El Idrissi veelvuldig naar verwijst – zoals “This is not a movie” van Jafar Panahi en ”Salam Cinema” van Mohsen Makhmalbaf – zoekt zijn ‘Iraanse film’ de grens op tussen documentaire en fictie en stelt hij zich de vraag: hoe kan het dat Iran zo’n bloeiende filmcultuur heeft en het vrijere Marokko niet? Hoe hangt creativiteit samen met de maatschappij?

Met International Film Festival Rotterdam (IFFR) is Rotterdam van 22 januari tot en met 2 februari 2014 voor de 43e keer de mondiale onafhankelijke filmhoofdstad. Voorafgaand aan de Europese verkiezingen van 2014 biedt het festival in het overkoepelende themaprogramma ‘The State of Europe’ een platform voor reflectie en discussie over de toekomst van Europa met films, talks en debatten.

Vertoningen op IFFR
Donderdag 23 januari, 18:30 uur, Pathé 2
Vrijdag 24 januari, 12:30 uur, Cinerama 1
Zondag 26 januari, 9:00 uur, Cinerama 6
Maandag 27 januari, 22:15 uur, Cinerama 4 (Press & Industry Screening)
Donderdag 30 januari, 20:30 uur, LantarenVenster 3