Power of Art House opent in Amsterdam galerie voor rebelse kunst

Amsterdam is een nieuwe, eigenzinnige galerie rijker voor hedendaagse kunst met een sociaal-politieke boodschap; humoristisch, vervreemdend of brutaal, maar nooit abstract. Power of Art House heeft op 1 oktober 2018 aan het Entrepotdok 26 haar deuren geopend met de kleurrijke expositie ‘It’s all about Power‘ waarbij markante wereldleiders de hoofdrol spelen. Drie internationale kunstenaars reflecteren op de relatie tussen macht en tegenkrachten: CSAR (Nederland), Antuan Rodriguez (Cuba/VS) en INDECLINE (VS).

De anonieme kunstenaar CSAR laat met zijn vlijmscherpe portrettenserie ‘Powerless’ zien hoe machtige leiders als Poetin, Assad, Obama, de Paus en Zuckerberg over twintig jaar terugkijken op hun leven. De portretten worden begeleid door korte satirische verhalen van Jeroen Teitler. Antuan Rodriguez presenteert de interactieve installatie ‘Left or Right’ waarbij toeschouwers al boksend hun emoties over diverse wereldleiders kunnen uiten. Het activistisch kunstcollectief INDECLINE toont met ‘The Emperor Has No Balls’ een provocerende sculptuur van een poedelnaakte Donald Trump.

Power of Art House is een initiatief van creative director en ontwerper Saskia Stolz (48). Zij was jarenlang betrokken bij campagnes van grote maatschappelijke organisaties. Sinds 2015 brengt Stolz met eigen artistieke interventies in de openbare ruimte verloren politieke en sociaal-maatschappelijke thema’s onder de aandacht, met als doel bewustwording te creëren en het publieke debat te stimuleren. Mooie voorbeelden zijn de openluchttentoonstelling ‘Living Aleppo’ en het guerrilla street art project ‘Moving People’ met duizenden miniatuurbeeldjes van vluchtelingen. In 2018 ontving zij voor haar werk de Pim de Kuijer Penning.

Met de opening van een eigen galerie worden de activiteiten van Power of Art House uitgebreid en krijgt kunst een nog prominentere rol. Kunst en activisme smelten er samen. De strak vormgegeven expositieruimte aan het Entrepotdok in Amsterdam heeft een fraaie hoogte en is gevestigd in een voormalig, historisch pakhuizencomplex, op loopafstand van de Hortus en Artis. In deze Art Space for Creactivism worden verrassende, schurende exposities gepresenteerd met intrigerend of zelfs provocerend werk van (inter)nationale, geëngageerde kunstenaars over sociale en politieke onderwerpen.