Speelfilm Prins krijgt een US-release

VICE Media Benelux  gaat in samenwerking met distributeur Film Buff, het filmdebuut van Sam de Jong ook in Amerika uitbrengen. Prins is daar vanaf 14 augustus 2015 te zien. “Een droom die uitkomt,” aldus de trotse regisseur.

Prins is de eerste lange speelfilm van de opkomende filmmaker en was tevens de openingsfilm van de Generation 14Plus-competitie tijdens de 65ste Berlinale (het prestigieuze filmfestival in Berlijn). De film werd alom geprezen door een verscheidenheid aan recensenten. Screen International: “De stilistische verve maakt Prins een explosief debuut.” Hollywood Reporter schreef dat de film “zich onderscheidt door de lichte toon en de eigenzinnige manier waarop wordt omgesprongen met genre-conventies”. Ook in Nederland kreeg de film lovende recensies. Het Paroolkopte op de voorpagina: “Jongens uit Noord zijn filmhit in Berlijn” en de Telegraaf beschreef hoe “Berlijn Sam de Jong omarmde”.

Prins gaat over Ayoub, een jongen uit de grote stad die voor een aantal keuzes staat die zijn leven voorgoed zullen veranderen. Kiest hij voor zijn liefde voor de bloedmooie Laura en zijn verantwoordelijkheden thuis? Of valt hij voor de verleiding van het snelle geld, een paar nieuwe Zanotti’s en de dynamiek die de criminele onderwereld hem biedt? In de film spelen onder andere rapper ‘Vieze’ Freddy Tratlehner (De Jeugd van Tegenwoordig), Elsie de Brauw (Tussenstand), Sigrid ten Napel (Penoza), Jorik Scholten (rapper Lil’ Kleine) en debutant en hoofdrolspeler Ayoub Elasri.”

Danny Gabai, de executive creative director van VICE US, over de film: “Prins kondigt de komst aan van een uitzonderlijke nieuwe stem in de filmwereld, schrijver en regisseur Sam de Jong, en wij zijn blij dat ook Amerika nu de kans krijgt om hem te ontdekken. Zijn film is een mix van tienerkomedie, absurd surrealisme en emotioneel drama in een wereld die natuurlijk aanvoelt – als een op zichzelf staand mini-universum. Hij zal nog lang mensen blijven verbazen.”

“Ik ben zo trots op de film, op Sam en op het team dat zo hard heeft gewerkt om deze film mogelijk te maken,” zegt Gijs Kerbosch, producent bij 100% Halal. “Het was een geweldige ervaring om samen met onze vrienden van VICE Benelux te werken, en we zijn heel erg blij dat we de handen ineengeslagen hebben met FilmBuff om de film in Noord-Amerika uit te brengen.”

Prins is een heel dierbaar en persoonlijk project,” zegt regisseur Sam de Jong. “We hebben de film slechts op anderhalve kilometer van de plek waar ik zelf ben opgegroeid geschoten – in een heel typische sociale omgeving. Dat dit project landgrenzen overschrijdt is een droom die werkelijkheid wordt. Ik hoop dat Amerikaanse kijkers er iets van leren over het leven in Nederlandse steden, en zullen ontdekken dat we in westerse landen allemaal met dezelfde moeilijkheden worstelen.”

In 2012 studeerde Sam de Jong af op de Nederlandse Filmacademie met zijn korte film Magnesium. Voor zijn afstuderen regisseerde Sam al documentaires, muziekvideo’s, reclames en speelfilms en dat doet hij nog steeds. Sinds Magnesiumheeft hij nog de korte films Marc Jacobs en Malaguti Phantom gemaakt en zijn eerste grote speelfilm Prins geschreven en geregisseerd. Zijn korte films worden alom geprezen en waren te zien op de grote nationale- en internationale filmfestivals zoals Sundance het Berlinale en AFI fest.