Nick Cave opent City2Cities 2015

Niemand minder dan wereldster Nick Cave opent 15 mei 2015 de vijfde editie van festival City2Cities. In het monumentale Postkantoor Neude leest Cave – songwriter, muzikant en fictie- en scenarioschrijver – voor uit zijn nieuwe boek The Sick Bag Song en hij gaat in gesprek over zijn romans, filmscripts en songteksten. Cave is op dit moment op tournee door Europa en bijna alle concerten zijn uitverkocht.

Nick Caves The Sick Bag Song is ontstaan tijdens de vele vliegreizen van Nick Cave and the Bad Seeds voor hun Noord-Amerikaanse toernee vorig jaar. In eerste instantie waren het alleen wat gekrabbelde notities op de papieren kotszakjes in het vliegtuig, maar de verzameling poëzie, proza, liedteksten en autobiografische aantekeningen groeide uit tot één rusteloos, lang, episch gedicht waarin Cave op zoek gaat naar de oorsprong van inspiratie, liefde en herinnering. Begeesterd door zijn ontmoeting met het hedendaagse Noord-Amerika en gekweld door heimwee en vermoeidheid, filterde hij de bijzondere momenten van zijn tour eruit. De mensen, de boeken, de muziek die hem hebben beïnvloed en geïnspireerd: hij verzamelt alles en stopt het in zijn ’Sick Bag’.

Nick Caves vorige roman De dood van Bunny Munro (Uitgeverij Meulenhoff) verscheen in 2009 en was een wereldwijde bestseller. The Sick Bag Song verscheen deze maand met grote presentaties in Londen, New York en Los Angeles. Het optreden tijdens City2Cities is de eerste boekpresentatie van Nick Cave in Nederland. Op 16 en 17 mei geeft hij twee uitverkochte muziekoptredens in het World Forum in Den Haag.

Tijdens City2Cities leest Cave voor uit The Sick Bag Song en beantwoordt vragen uit het publiek. Het boek is online verkrijgbaar via www.thesickbagsong.com en zal ook tijdens het festival op 15 mei te koop zijn zijn.