VSCD Oeuvreprijs voor Hans van Manen

Meesterchoreograaf Hans van Manen (1932) ontvangt aankomend weekend de VSCD Oeuvreprijs tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen. De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats op zaterdag 7 oktober tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Het VSCD-bestuur over Hans van Manen: 
“Al ruim zestig jaar creëert Hans van Manen baanbrekende choreografieën waarmee hij een belangrijke impuls heeft gegeven aan de ontwikkeling van de danskunst in binnen- en buitenland. Zijn invloed is onuitwisbaar. Van Manens werk voert terug naar de essentie van wat dans is, eenvoudig, krachtig en puur, een kunstvorm die de ziel raakt. Hij heeft de liefde met al zijn passie en spanningen op het podium gebracht, vaak met humor. De heldere lange lijnen die doorbroken worden, zoals het onweer op een zonovergoten dag, herkent iedereen als het werk van deze ware meesterchoreograaf.”

De VSCD Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die een grote bijdrage aan de podiumkunsten heeft geleverd. De prijswinnaar heeft gedurende zijn carrière of tijd dat de organisatie werkzaam is een ontwikkeling doorgemaakt die gezichtsbepalend is geworden voor de podiumkunsten. Ook na het beëindigen van de loopbaan of werkzaamheden moet de invloed ervan herkenbaar zijn, aldus de officiële omschrijving van de prijs.

De VSCD Oeuvreprijs is in het verleden uitgereikt aan Guus Hermus (1988), Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Dora van der Groen (1997), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Gustav Leonhardt (2006), Frans Brüggen (2007), Freek de Jonge (2008), Joop van den Ende (2011) en Youp van ‘t Hek (2016).

Festival de Nederlandse Dansdagen is het belangrijkste moment van het jaar voor de Nederlandse dans. Tijdens het festival in Maastricht worden het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de dans gevierd. In prestigieuze theaters, maar ook op spannende en unieke locaties in de stad. De Nederlandse Dansdagen tonen zowel opvallend werk van de nieuwe generatie choreografen, als indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen: van urban dance tot klassiek ballet en van performance tot moderne dans.