De Losbandige Vrouw

De losbandige vrouw is het debuut thriller van Nynke Laanstra, en vormt het eerste deel van de geloof-hoop-liefde trilogie.

Wat doe je als je er achter komt dat je vrouw zich te goed heeft gedaan aan losbandige seks? Dan neem je wraak! Wat doe je als je oog in oog komt te staan met degene die je jeugd tot een hel maakte? Dan neem je wraak! Maar wat doe je als je ontdekt dat je echtgenoot is getransformeerd in een wraakzuchtige man die alles heeft geënsceneerd?

Fien is achttien jaar getrouwd als ze vanuit een onverwerkt jeugdtrauma haar heil zoekt in een losbandige seksaffaire. Als haar man dit ontdekt is er voor hem maar één optie: ze moet lijden. Hij bedenkt een kwaadaardig plan voor haar ondergang en brengt haar oog in oog met haar vroegere kwelgeest: de sadistische hoofdzuster die haar leven tot een hel maakte…

Een erotische thriller staat er op de voorkant van het boek. Dan verwacht je ook wat. En erotiek komt in het boek inderdaad veelvuldig voor in de vorm van SM. Maar verwacht niet erotisch meegesleept te worden, want hoewel SM als een rode draad door het boek loopt, blijft Nynke Laanstra meer hangen in beschrijvingen dan in erotische spanningen. Het maakt de vrouwelijke personage iets wat pathetisch.  Dat het verweven is met een oude jeugdtrauma, maakt de keuze van Fien voor SM begrijpelijk, maar de hoofdstukken daarover vervallen in herhalingen, wat eerder irritatie dan rode oortjes opwekt.

En dat is jammer want voor de rest is het een prima debuut. Een origineel plot, verteld vanuit de perspectieven van zowel Fien als Wim, waardoor je steeds meer een band én begrip krijgt met de personages en hun gedachten. Nynke Laanstra weet het plot verrassende en originele wendingen te geven, en als lezer wordt je steeds meer gegrepen door het verhaal.

Waar het Laanstra niet echt lukt het boek een erotische lading mee te geven, maakt zij goed door het psychologische gedeelte ervan. Vooral de woede van Wim is voelbaar, net als alle onmacht, frustratie en miscommunicatie tussen beiden. Een psychologische  thriller was een betere subtitel geweest voor de Losbandige vrouw.

Omdat de Losbandige vrouw, deel 1 is van een trilogie, blijf je als lezer nog achter met vragen en wil je weten hoe het verder gaat met Wim, Fien en hun dochters. Dat is knap gedaan door Laanstra. En je kan verdergaan want deel 2 verscheen juni 2013 onder de titel De sluwe Verleider.