James Rosenquist – Painting as Immersion

 

Het Museum Ludwig in Keulen presenteert een belangrijke overzichtstentoonstelling van James Rosenquist , beroemd vertegenwoordiger van de Amerikaanse Pop Art. Voor het eerst in de geschiedenis zijn zijn werken te zien in de context van hun culturele, sociale en politieke dimensies.

Bij Pop Art denken de meeste mensen gelijk aan Andy Warhol of Roy Lichtenstein. maar vergeet ook niet James Rosenquist. In tegenstelling tot andere Pop Art kunstenaars heeft het werk van Rosenquist vaak een politieke betekenis. Kenmerkend voor Rosenquist zijn de gigantische afmetingen van zijn werk en de aan reclame ontleende beeldtaal.

James Rosenquist was vanaf het begin betrokken bij zijn grote overzichts-tentoonstelling, maar overleed op 31 maart 2017. Zijn overzichtstentoonstelling is nu  tevens een hommage aan hem. De tentoonstelling volgt het centrale aspect van painting as immersion, zoals Rosenquist het zelf noemde, en geeft daarbij een breed overzicht van zijn oeuvre aan.

Uniek aan deze tentoonstelling is het archiefmateriaal  dat tentoongesteld wordt die door de kunstenaar als bronmateriaal zijn aangeduid en veel van de oorspronkelijke advertenties die hij gebruikte uit oude Life-magazines. Museum Ludwig is 2 jaar bezig geweest om alle archiefmateriaal bij elkaar te zoeken, omdat het oorspronkelijke materiaal bij een brand verloren is gegaan.

Het bezoeken van deze tentoonstelling is meer dan de moeite waard. De combinatie van zijn archief en schetsmateriaal maakt dat je het werk van Rosenquist meer gaat ontleden en beseffen dat het ook een overzicht geeft van de snelle veranderingen in de Amerikaanse consumptiemaatschappij.

Wat een bezoek aan deze tentoonstelling ook bijzonder maakt is het feit dat voor de eerste en tevens laatste keer alle drie de installaties die Rosenquist maakte, F-111 (1964), Horse Blinders (1968-69) en Horizon Home Sweet Home (1970) gezamenlijk te zien zijn.

De tentoonstelling James Rosenquist – Painting as Immersion is nog tot 4 maart 2018 te zien in Museum Ludwig in Keulen.