BIG ART 2018

Van donderdag 11 tot en met zondag 14 oktober 2018 vindt de derde editie van BIG ART plaats in de Bijlmerbajes in Amsterdam. Tijdens BIG ART is een deel van deze imponerende locatie toegankelijk voor het publiek en zijn er meer dan zeventig extra grote kunstwerken te zien. Hiermee is dit de grootste editie tot nu toe. Deelname aan BIG ART geschiedt op uitnodiging, zodat een zorgvuldig geselecteerde mix van beelden, schilderijen, tekeningen, fotografie en installaties ontstaat. De objecten zijn van gevestigde namen en jonge talenten, en zijn zowel te bewonderen als te koop.

Opvallend deze editie is het aantal deelnemers dat speciaal voor deze locatie een werk ‘in situ’ creëert. Beeldend kunstenaars Gerbrand Burger, Martijn Schuppers en Robbert de Goede maken ter plekke een installatie, net als fotograaf Jaap Scheeren en lichtkunstenaar Peter Vink. De Italiaanse muralist Matteo Ceretto Castigliano schildert in de transportgang een muurwerk en Suzan Drummen maakt een enorme kleurrijke installatie op de vloer. Loes Koomen, Robin Kolleman, Rolf Bruggink, Eveline Visser, Marinke van Zandwijk en Spencer Shakespeare presenteren nieuw werk op BIG ART.

Deze editie doen ook veel jonge talenten mee, waaronder Bart Schalekamp (Galerie Helder) en Sam Hersbach (Galerie SANAA). Andere jonge kunstenaars zijn Lieve Rutte, Tim Wunderink, Philip Lüschen maar ook bekende namen als Fransje Killaars, Ewerdt Hilgemann, Raquel Maulwurf, Karin van Dam en Couzijn van Leeuwen tonen deze editie kunst van formaat.

Ruim 5000 vierkante meter van de Bijlmerbajes wordt tijdens BIG ART voor bezoekers opengesteld. In de enorme transportgang worden kunstwerken van soms wel tien meter lang getoond. Verschillende verhoorkamers zijn met tekeningen en installaties ingericht en in de bekende ‘Kalverstraat’ staan grote vrijstaande sculpturen. Ook de voormalige gymzaal en sacristie zijn toegankelijk. De Bijlmerbajes is sinds 1 maart 2018 eigendom van het consortium van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn. De komende jaren transformeert het terrein in een hoog tempo tot nieuwe energieneutrale stadswijk: het Bajes Kwartier.

Met architectenbureau OMA en een groot aantal partners wordt er gewerkt aan de duurzame wijk van de toekomst. Een van de bekende torens blijft staan en wordt getransformeerd tot een ‘groene toren’, met een verticaal park en stadslandbouw. Het hoofdgebouw van de gevangenis wordt het designcluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure. Maar eerst tonen hier tientallen galeries, kunstenaars en ontwerpers hun werk tijdens BIG ART 2018.

BIG ART is een initiatief van Anne van der Zwaag, curator, publicist en directeur van designbeurs OBJECT. Ze stelde eerder grote interdisciplinaire tentoonstellingen samen zoals BAL! (Paleis Soestdijk), WIT (Nederlands Fotomuseum) en PASTOE (Kunsthal).


Locatie
Bijlmerbajes
Datum

11 t/m 14 oktober 2018

Prijs
€10,-
website
https://bigart.nu/