Leesclub Le Monde: Joris Luyendijk

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat ze met die auteur, en vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken.

Op zondag 16 september ‘Beer in the Snookerclub’ (224 blz) van Waguih Ghali (Egypte), geselecteerd door gids Joris Luyendijk.

‘Beer in the Snookerclub’ is een semi-autobiografisch verhaal. Ram Bey, ‘over-educated, under-ambitious’, is een jonge Egyptische man die niet weet waar hij precies thuishoort. Zijn favoriete café is de Cairo Snooker Club, waar leden proberen de Engelse eerbaarheid na te streven, maar zijn beste vrienden zijn jonge intellectuelen die Sartre lezen en zich bezighouden met gevaarlijke revolutionaire activiteiten om de Egyptische onafhankelijkheid te ondersteunen.

‘Beer in the Snooker Club’ – het eerste en enige boek van Waguih Ghali – is om beurten bijtend en humoristisch en wordt gezien als een echte cultklassieker. ‘Beer in the Snookerclub’ is een tijdloos portret van een sympathieke en schurkachtige volwassenwording in turbulente tijden.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Joris Luyendijk raadt dit boek aan, want:
‘Dit is het eerste boek van buiten het Westen waarbij ik vergat dat het om een boek ging van buiten het Westen, en juist daardoor eindelijk snapte hoe het Westen eruitziet van buiten het Westen.’

Joris Luyendijk (1971) werkt al twintig jaar in de journalistiek. Hij schreef over het Midden-Oosten, de financiële sector en over populisme. Dit deed hij voor nationale media als NRC Handelsblad en internationale media als The Guardian. Ook schreef hij de succesvolle boeken ‘Het zijn net mensen’ en ‘Dit kan niet waar zijn’.


Locatie
Paradiso
Datum
16 september , 2018
Prijs
€8.51(incl. €1.01 EUR servicekosten)
website
http://slaa.nl/
Artiesten
Joris Luyendijk