PAN Amsterdam 2023

 

PAN Amsterdam is dé beurs voor kunst, antiek en design. Jaarlijks laten ruim 45.000 kunstliefhebbers zich inspireren en verleiden door de vele duizenden kunstvoorwerpen die op de beurs aangeboden worden. Klassieke oudheid, oude meesters, fotografie, hedendaagse kunst, antiek, designmeubelen en objecten.

PAN Amsterdam is de perfecte plek om kunst te vergelijken, informatie te vergaren en verrassende vondsten te doen. Elk object wordt vooraf door onafhankelijke experts gekeurd op kwaliteit, echtheid en conditie. Dat geeft je als bezoeker de zekerheid dat je met vertrouwen kunt kopen.

PAN-bezoekers zien kunst uit maar liefst zes continenten. Voor het eerst is er Afrikaanse hedendaagse kunst, van Mostaff Muchawaya uit Zimbabwe bij Duende Art Project, naast prachtige Afrikaanse kunst bij de nieuwe PAN-deelnemer Contour Galerie. Bij SmithDavidson Gallery vindt de bezoeker Australian Aboriginal art, bij Van der Vorst Art Mick Jagger van Andy Warhol en bij Mass Modern Design Zuid-Amerikaanse kunst zoals de rocking chair Brazil 1979 van Jose Zanine Caldas Namoradeira. Ook uit Azië is het aanbod dit jaar uitzonderlijk sterk: onder meer bij PAN debutant en specialist in Chinese kunst Nicholas Grindley LLC uit het Verenigd Koninkrijk, bij Zebregs&Roëll Fine Art and Antiques en Vanderven Oriëntal Art die ook op TEFAF exposeerden, bij Paul Ruitenbeek Chinese Art, bij Mandarin Mansion Japanse wapens en bij Oranda Jin en Hotei Japanese Prints de altijd populaire Japanse prenten. Uiteraard ontbreekt werk van grootse, Europese kunstenaars niet, zoals Picasso, Jongkind, Rembrandt, Israëls, Rietveld, Willink en Appel.

Een tour over PAN Amsterdam leidt de ruim 35.000 bezoekers die PAN Amsterdam jaarlijks trekt langs verrassende vondsten uit vele eeuwen kunstgeschiedenis. Van ‘natuurlijk kunst’ zoals een complete schedel van een wolharige neushoorn van 50.000 jaar oud bij Stone Gallery tot recent werk uit 2023 van Diana Scherer bij andriesse – eijck galerie. Elk object wordt door 80 onafhankelijke experts gekeurd op kwaliteit, echtheid en conditie, waardoor de getoonde kunst met vertrouwen gekocht kan worden. Met prijzen die variëren van € 500 tot € 500.000 trekt de beurs een breed publiek: van jong tot oud, van vermogend tot minder vermogend en van ervaren kunstkoper tot beginnend liefhebber.

Naast het brede kunstaanbod biedt PAN Podium de bezoekers een afwisselend programma vol inspirerende lezingen en interactieve presentaties. Met iedere dag een ander thema, van portretkunst tot digitale kunst en van juwelen tot mode. Zo zijn er samenwerkingen met CODART en Museum Kranenburgh met Diana Scherer, wordt samen met de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici VNK voor de tweede keer de PAN Scriptieprijs uitgereikt en is er een workshop Teken je droomhuis in Tussen Kunst en Kids op de laatste beursdag.

Elk jaar ontwerpt iemand anders uit de culturele wereld het ​​PAN-campagnebeeld. Dit jaar was de eer aan Rembrandt Sutorius, directeur van Artis. Grafisch ontwerper Sef Hansen ontwierp het beeld door de ogen van Sutorius: “Rembrandt verwondert zich elke dag opnieuw over al het leven om ons heen. Over de superkrachten én de schoonheid van de natuur. En over hoe alles – ook al zie je het niet meteen – met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk is. Van het allerkleinste, onzichtbare leven tot het oneindige in het universum. Die verwondering is bij uitstek een bron van inspiratie voor de kunsten. In mijn ontwerp zie je de spectaculaire vormen en biologische processen in de natuur terug. Een harmonieuze mix van echte foto’s en kunstmatige intelligentie-elementen ontleend aan het majestueuze universum van de natuur. Een verbeelding van de kracht die alles om ons heen vormgeeft, ofwel Natura Artis Magistra: de natuur is de leermeester van de kunst.”

 


Locatie
RAI Amsterdam
Datum

19 tm 26 november 2023

website
https://www.pan.nl/