Refresh Amsterdam #2

Van 7 oktober 2023 tot en met 25 februari 2024 vindt in het Amsterdam Museum aan de Amstel en op diverse locaties in de stad de tweede editie van Refresh Amsterdam plaats. Refresh Amsterdam is een tweejaarlijkse manifestatie rond Amsterdamse stadscultuur met werk van hedendaagse makers. Het thema van deze editie is War & Conflict.

In de tentoonstelling in het Amsterdam Museum zijn werken van twintig kunstenaars uit verschillende disciplines te zien, geselecteerd door middel van een open call. Met hun werk tonen zij hoe oorlogen en conflicten over de hele wereld en door de tijd heen een rol spelen in de stad Amsterdam.

Amsterdam is mede gevormd door oorlogen en de gevolgen daarvan. Zo is de stad al eeuwenlang een toevluchtsoord voor velen. Tegelijkertijd heeft Amsterdam zelf ook bijgedragen aan oorlog en onderdrukking op diverse plekken in de wereld. Dit resulteert in een grote diversiteit aan bewoners. Nog steeds dragen veel mensen oorlog met zich mee, ook in het Amsterdam van 2023.

De werken in de tentoonstelling gaan soms over een persoonlijke familiegeschiedenis of identiteit, in andere gevallen richten ze zich op meer algemene reflecties op een conflictsituatie. Van Syrië tot Oekraïne, van Kosovo tot Congo: de kunstenaars vragen erkenning voor onderbelichte kanten van oorlogs- of conflictsituaties en reflecteren op de betekenis van veerkracht en verzet. Trauma, verwerking en humor spelen een belangrijke rol. Ook is er aandacht voor de doorwerking van oorlog in verschillende generaties.

Hoofdpartner van deze tweede editie is We Sell Reality, een kunstcollectief van gedocumenteerde en ongedocumenteerde makers. Daarnaast werkt het Amsterdam Museum voor Refresh Amsterdam #2 nauw samen met toonaangevende instellingen voor kunst en cultuur verspreid door Amsterdam: AGA LAB, de Appel, CBK Zuidoost, Framer Framed, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Kriterion, Melkweg Expo, Openbare Bibliotheek Amsterdam, OSCAM, Pakhuis de Zwijger, Paradiso, P/////AKT, Podium Mozaïek, Rijksakademie van beeldende kunsten, ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose, Sexyland World, Stichting NDSM-werf, The Black Archives, Tolhuistuin en W139.

Alle werken in de tentoonstelling zijn nieuw of recent gemaakt. Het gaat om werken uit verschillende disciplines, waaronder beeldende kunst, vormgeving, performance, videokunst, multimedia-installaties en textielwerk. De werken zijn afwisselend intiem, confronterend, abstract en humoristisch.


Locatie
Amsterdam Museum
Datum

7 oktober 2023 t/m 25 februari 2024

website
https://www.amsterdammuseum.nl/