RijksakademieOPEN 2019

Het internationale artist-in-residency programma van de Rijksakademie is een unieke omgeving voor de ontwikkeling van de hedendaagse kunstpraktijk. Een gevarieerde selectie kunstenaars vanuit de hele wereld komt voor twee jaar samen in Amsterdam. Hier vormen zij een dynamische, internationale gemeenschap waarin wordt geëxperimenteerd, waar kunst wordt gemaakt en waar een levendige uitwisseling van gedachten en kennis plaatsvindt.

Elk jaar zetten deze kunstenaars de deuren van hun ateliers een aantal dagen open tijdens RijksakademieOPEN. Bezoekers krijgen zo de kans om in contact te komen met de verschillende praktijken en ideeën die de residents hebben ontwikkeld en waarmee ze de grenzen opzoeken van wat hedendaagse kunst kan zijn en doen.

Residents van de Rijksakademie krijgen twee jaar de tijd, ruimte en middelen om hun werk te ontwikkelen met steun van nationale en internationale advisors die hen helpen hun horizon te verbreden. De werkplaatsen (waaronder keramiek, chemie/kunststof, elektronica, audiovisueel, print, metaal en hout) en de collaboratieve aanpak van de technisch specialisten stellen kunstenaars in staat om nieuwe manieren van werken te testen en om innovatieve en interdisciplinaire manieren van kunst maken te ontwikkelen.

Werkend vanuit een mondiaal perspectief, onderhoudt de Rijksakademie een uitgebreid alumni-netwerk over de hele wereld. En dit netwerk blijft groeien met de huidige lichting van 46 kunstenaars afkomstig uit Nederland, Europa en daarbuiten zoals Azerbeidzjan, Cambodja, Mexico, Oeganda, Peru Syrië en Tsjetsjenië. De diversiteit van het programma creëert een unieke ecologie voor de productie en uitwisseling van kunst, kennis en denken en draagt daarmee bij aan de blijvende en zichtbare aanwezigheid van internationale creatieve professionals in Amsterdam.

RijksakademieOPEN 2019 vindt plaats van vrijdag 22 november (13-19 uur) tot en met zondag 24 november (zaterdag en zondag 11-19 uur).


Locatie
Rijksakademie van beeldende kunsten
Datum

22 t/m 24 november 2019

website
https://www.rijksakademie.nl/