Minister Bussemaker opent EYE Collectiecentrum

Minister Jet Bussemaker van OCW heeft op 16 september het nieuwe EYE Collectiecentrum geopend. Zij stelt dit jaar en de jaren na 2017 extra geld ter beschikking aan EYE om het filmerfgoed ook in het digitale tijdperk houdbaar, bruikbaar en zichtbaar te maken.

Het EYE Collectiecentrum is een state-of-the-art depot met perfecte opslag- en bewaaromstandigheden in Amsterdam-Noord en een veilige en duurzame haven voor de EYE-collectie. Het EYE Collectiecentrum is ook een expertisecentrum voor professionals die zich bezighouden met filmconservering, restauratie en onderzoek.

Het EYE Collectiecentrum is met zijn glazen pui ontworpen als een open, uitnodigend gebouw. In de EYE Study op de begane grond kunnen professionals terecht om films te kijken, te researchen en de overige collecties te raadplegen, zoals boeken, tijdschriften, dvd’s, affiches, foto’s, persoons- en instellingsarchieven, scenario’s, audiocollectie, bladmuziek en filmapparatuur.

Het centrum functioneert als laboratorium voor onderzoek naar en hergebruik van de collectie, met een eigen Artists/Scholars-in-Residence programma. De multifunctionele filmzaal met 30 stoelen wordt onder meer ingezet voor bijeenkomsten met filmmakers, persvoorstellingen en academische workshops over het conserveren, restaureren, digitaliseren en presenteren van de collectie, die uit ruim 40.000 films bestaat.

In het EYE Collectiecentrum zijn 210.000 blikken acetaatfilm opgeslagen, de 35.000 blikken nitraatfilm liggen in bunkers in de duinen. Het totaal aantal meters film in de collectie bedraagt 60 miljoen. Er is voor 1,5 petabyte aan digitale film opgeslagen. Verder huisvest het EYE Collectiecentrum 78.00 affiches, 700.000 foto’s en 27.000 boeken, tijdschriften en knipsels.