Verloren topstuk Alma-Tadema te zien in Fries museum

Een verloren gewaand schilderij van de Nederlandse schilder Alma-Tadema is opgedoken in het BBC-televisieprogramma Antiques Roadshow. Het is een van de grootste vondsten ooit voor de Engelse versie van Tussen Kunst & Kitsch.

Het doek van Sir Lawrence Alma-Tadema, in de 19de eeuw een van de meest succesvolle schilders ter wereld, werd ingebracht door de nazaat van de geportretteerde man. De vondst en de verbijstering bij de toeschouwers werden live op camera vastgelegd. Het Fries Museum voegt het schilderij op de valreep toe aan de grote tentoonstelling over Alma-Tadema die op 1 oktober 2016 in Leeuwarden opent.

Het portret toont de etser Leopold Löwenstam terwijl hij bezig is een werk van de schilder te reproduceren. Prenten als deze werden internationaal verspreid en maakten Alma-Tadema wereldberoemd. De schilder schonk het doek aan de vrouw van Löwenstam, de geliefde nanny van de dochters van Alma-Tadema. Het schilderij was in 1913 voor het laatst in het openbaar te zien en is een van de tachtig schilderijen die van over de hele wereld naar het Fries Museum komen.