Nieuwe impuls aan urban theatre

De Balie en theatermaker John Leerdam slaan de handen ineen. Dit komend seizoen maakt John Leerdam speciaal voor het podium van De Balie een aantal geëngageerde theatervoorstellingen met een politieke lading. De samenwerking start op 29 november 2014 met de eerste aflevering – tevens première – van de zesdelige theatersoap Snorder.

Met een wisselende cast, waaronder Humberto Tan en onder voorbehoud Marco Borsato en Howard Komproe, en een team van tekstschrijvers bestaande uit Jenny Mijnhijmer, Paulette Smit, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen), becommentarieert Snorder op humorvolle wijze de cultureel diverse, door migratie veranderende samenleving.

De Balie bracht de afgelopen jaren diverse theatervoorstellingen ten tonele, waaronder Theodor Holman’s controversiële Breivik vs Wilders met Thijs Römer en Hugo Koolschijn en Beatrix en de Premiers, met onder anderen Jeroen Spitzenberger en Huub Stapel. Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, over de samenwerking met John Leerdam: “John Leerdam heeft een grote naam als theatermaker. Hij is vrijwel de enige Nederlandse vertegenwoordiger van een genre dat je urban theatre zou kunnen noemen, waarbij hij aansluit bij makers als bijvoorbeeld Spike Lee uit New York. Dat John zich aan De Balie verbindt, is groot nieuws, niet alleen omdat zijn werk een divers publiek aanspreekt, maar ook voor de ontwikkeling van het publiekstheater in Nederland. De verbinding die Leerdam telkens weer weet te maken tussen kunst en actualiteit sluit naadloos aan bij alles waar De Balie voor staat.”

Met het verdwijnen van het MC Theater valt er een gat op het gebied van intercultureel theater in Amsterdam. Met deze samenwerking willen De Balie en John Leerdam hier een nieuwe impuls aan geven, door urgente issues over diversiteit aan te kaarten en de dialoog aan te zwengelen. “Met mijn voorstellingen in De Balie richt ik me op de pijnpunten van de Nederlandse geschiedenis, het leven tussen verschillende culturen, verholen racisme, onrecht en identiteit”, aldus John Leerdam. Naast Snorder wordt komend seizoen de monoloog Saida van en met Paulette Smit en David Mamet’s toneelstuk Race in de regie van John Leerdam in De Balie opgevoerd.

?John Leerdam studeerde Theaterregie en de opleiding tot Dramadocent aan de Amsterdamse Theaterschool. Vervolgens voltooide hij zijn Master in Fine Arts aan de Columbia University in New York. Van 1996 tot 2003 was hij directeur en artistiek leider van het Cosmic Theater, later het MC Theater, waarna hij tot 2012 Tweede Kamerlid was voor de Partij van de Arbeid. Vanaf 2005 is hij de stuwende kracht achter Stichting Julius Leeft!, waar hij geënsceneerde muzikale theatrale readings maakt over het onverwerkte verleden binnen het Nederlandse Koninkrijk.