Genees-Kunst en Nederlands Dans Theater bieden dansvoorstelling voor ziekenhuispatiënten

Op donderdag 21 januari om 13.00 uur vond de eerste editie van Uitje Bed plaats met een digitale LIVE voorstelling van Nederlands Dans Theater (NDT), speciaal ontwikkeld voor ziekenhuispatiënten. Aan de eerste editie namen 120 patiënten uit 26 Nederlandse ziekenhuizen deel. Met Uitje Bed lanceert Stichting Genees-Kunst een support programma waarmee patiënten voor even ‘uit’ hun bed worden gehaald en worden meegenomen in de wereld van kunst, dans en theater.

Uitje Bed is een initiatief van Stichting Genees-Kunst, dat patiënten door middel van kunst voor even hun ziekte wil laten vergeten, en mede mogelijk is gemaakt met ondersteuning van Novartis. De eerste editie is vormgegeven met NDT en bood patiënten een interactieve dansvoorstelling die zij vanuit hun bed en via een eigen laptop, tablet of telefoon, konden volgen. Nadat patiënten konden genieten van een unieke voorstelling, kregen zij een kijkje achter de schermen van het dansgezelschap. Zo werden zij op een interactieve manier virtueel meegenomen naar het kostuumatelier, de techniek en maakten zij kennis met de choreograaf en een aantal dansers. De eerste editie werd digitaal bezocht door 120 patiënten in diverse ziekenhuizen in Nederland en leidde tot positieve reacties van de deelnemers. Vooral de interactie met de dansers en elkaar werd erg gewaardeerd.

Dr. Fenna Heyning, voorzitter Stichting Genees-Kunst: “Ik ben trots op deze eerste editie van Uitje Bed. Door een mooie samenwerking met NDT en onze partner Novartis, die ook altijd bezig is om patiënten op een innovatieve manier te ondersteunen in hun ziekteproces, konden we deze voorstelling tot stand brengen. Patiënten die langdurig ziek zijn, voelen zich vaak afgezonderd van de maatschappij en raken vaak – letterlijk en figuurlijk – in een isolement. Dit kan eenzaamheid veroorzaken, het herstelproces vertragen en de levenskwaliteit verminderen. In de huidige pandemie heeft iedereen ervaren wat het is om minder bewegingsvrijheid te hebben, maar voor ernstig zieke patiënten is dat pas het topje van de ijsberg. De isolatie waar zij in zitten is vaak nog veel strikter, waarnaast ze ook nog een zwaar herstelproces hebben. Stichting Genees-Kunst wil patiënten helpen hun ziekte voor even te vergeten en doet dat door kunst naar de kamers van patiënten te brengen. Met Uitje Bed hopen wij de komende jaren zoveel mogelijk ziekenhuispatiënten via diverse initiatieven te kunnen laten genieten van kunst, dans en theater.”

Willemijn Maas, Zakelijk Directeur NDT: “Wij zijn enorm blij om een bijdrage te kunnen leveren aan dit fantastische project. Als dansgezelschap zijn we ons er zeer bewust van dat het niet voor iedereen mogelijk is om onze voorstellingen fysiek bij te wonen, zeker niet in de huidige tijd. Wij zijn ervan overtuigd dat onze dansers ook digitaal een bijzondere beleving kunnen creëren. Ons doel was dan ook om patiënten een inspirerende en positieve ervaring te bieden. Een moment van afleiding waardoor zij zich even minder geïsoleerd voelen. Kijkend naar de mooie reacties lijkt dit gelukt, dat is waar we het voor doen.” 
De eerste editie van Uitje Bed is het startschot voor een reeks van kunst-, dans- en theaterinitiatieven voor ziekenhuispatiënten.
Stichting Genees-Kunst is in 2014 opgericht door dr. Fenna Heyning vanuit haar ervaring als hematoloog met ernstig zieke patiënten in isolatie. In haar beginjaren als hematoloog vond zij het lastig om patiënten te vertellen over het leven buiten het ziekenhuis, maar gaandeweg leerde zij dat het ook anders kon. Eén patiënte in het bijzonder liet haar inzien dat het soms juist heel helend kan zijn om aan iets anders te kunnen denken dan ziek zijn. Dit haalt patiënten voor even uit de isolatie waar zij – vaak letterlijk en figuurlijk – in zitten. Vanuit die gedachte startte Fenna met het opzetten van samenwerkingen tussen kunstenaars en patiënten. Genees-Kunst werkt met een groep van professionele kunstenaars die op basis van gesprekken met patiënten een gepersonaliseerd kunstwerk maken, zoals een gedicht, schilderij of tekening. Met Uitje Bed lanceert Genees-Kunst een programma waarmee zij de komende jaren nog meer patiënten willen bereiken.
In 2019 heeft Genees-Kunst bijgedragen aan de documentaire “Blijf dansen in je hoofd” van de ernstig zieke danseres Barbara D’Agostino. Hier kwam de rol van dans naar voren als positieve kracht in het herstelproces.