Absolute schoonheid: Zwart & Wit

Om te beginnen met de legendarische woorden van Coco Chanel: “Women think of all colours, except the absence of colour. Black has it all. White, too. Their beauty is absolute. It is the perfect harmony.”

Het gonst in de bohemien kringen al sinds jaar en dag ‘Black & White’, maar ook de gewone mens ziet de laatste tijd steeds meer zwart en wit over zijn netvlies glijden. Het meest recente voorbeeld is nu te zien in de bioscoop: de stijlvolle zwart-wit
film Ida, een intiem drama van de veel bekroonde regisseur Pawel Pawlikowski (My Summer of Love, Last Resort).

Ida is een stijlvol zwart-wit portret van de zoektocht naar een familieverleden. Maar als je de catwalks in de gaten hebt gehouden de afgelopen weken heb je kunnen zien hoe zwart & wit de toon zet bij modehuizen als Marc Jacobs, Diana von Furstenberg en Saint Laurent. Hoogste tijd dus om geïnspireerd te raken door zwart & wit in de meest inspirerende vormen: film en kunst.

Zwart-wit films zijn niet weg te denken uit de film industrie. Het oudste en bekendste voorbeeld is natuurlijk komiek Charlie Chaplin, maar de meest recente voorbeelden zijn de met vijf Oscars© bekroonde film The Artist (2011), Gouden Palm winnaar Das Weisse Band (2009) de winnaar van de Publieksprijs op het IFFR Nebraska (2013) en de sinds 27 maart in de bioscoop te bewonderen authentieke film Ida (2014), ook opgenomen in zwart-wit met prachtige cinematografische beelden. Elk beeld in de film zou een prachtige foto op zichzelf kunnen zijn.

Ida schetst Polen anno 1962. Anna staat op het punt om haar geloften af te leggen bij de kloosterschool waar ze ooit werd opgenomen als wees. Maar alles verandert als blijkt dat ze nog familie heeft, Wanda, de zus van haar moeder. Voordat ze haar geloften kan afleggen, begint ze samen met Wanda een zoektocht naar haar verleden. Anna komt er achter dat ze van Joodse afkomst is en dat haar echte naam Ida luidt. Ze wordt geconfronteerd met de grimmige waarheid over haar familie en hun ontberingen tijdens de nazi-bezetting van Polen. Ida staat voor een moeilijke beslissing; teruggaan naar het klooster of een nieuwe weg inslaan?

Dat de grootste kunstenaars ter wereld geïnspireerd raken door zwart en wit is ook dit jaar weer duidelijk zichtbaar op de meest prominente catwalks. De trend die ook wel monochroom wordt genoemd is ‘simpel’ te dragen, maar je moet van te voren wel goed nadenken. Teveel monochroom zorgt er namelijk voor dat je lijkt op een Franse mime speler, terwijl te weinig misschien juist overkomt als een verveelde barkeepster (no offense). De sleutel is om de juiste hoeveelheid zwart-wit te kiezen: iets dat bij je past, niet teveel en niet te weinig. Monochroom blijft altijd chique.

Hierbij een selectie van de komende monochrome mode trends van Alexander Wang tot Derek Lam. Patronen zijn nog steeds erg populair, alleen de rasters zijn dit jaar wat verzacht. Zo toonde Marc Jacobs mooie geschulpte zwarte lijnen op wit en werd de monochrome stijl van Carolina Herrera en Celine’s op dezelfde wijze chique. Wil jij liever iets dat meer opvalt? Investeer dan in de zebra print van Diane Von Furstenberg. Of wat dacht je van de Chrissie Hynde tribute van Saint Laurent, heel erg jaren 80 met asymmetrische strepen, lederen leggings en glitter sokken. Zwart-wit en zilver passen prachtig bij elkaar.

Tot slot nog even over zwarte en witte schoenen. Die passen namelijk makkelijk bij een outfit met een jeans en het ziet er verrassend fris uit. Er zijn talloze stijlen om uit te kiezen, zoals ballerina’s in zwart-wit print. Koel en casual tegelijk! Voor instant sex-appeal kies je voor hakken van Louboutin, uiteraard in een black & white uitvoering. De iconische rode zool combineert perfect met zwart-wit en zorgt ervoor dat je in combinatie met een LBD volledig date- of club-proof bent. Nog meer stylish inspiratie nodig? Ga dan nu met jouw lief of  je vriendinnen naar de film: Ida.