Recept voor Oscar-succes: vader-zoon films

Een rolmodel, afwezig, voorbeeldig, ongeïnteresseerd, verheerlijkt of juist overbeschermend: vaders zijn er in alle soorten. Niet zo gek ook dat de vader-zoon relatie (bijna altijd) garant staat voor een bijzondere film…  en een Oscar! Met het awardseizoen in volle gang (met als grote afsluiter natuurlijk de Acadamy Awards, oftewel de Oscars, op 2 maart 2014) leek het ons een prima tijd om de meest bijzondere vader-zoon films eens op een rijtje te zetten voor je.

Bekijk hieronder onze top vijf van meest indrukwekkende vader-zoon films ooit.

Finding Nemo Genomineerd voor 4 Oscars, 2004

Humor en prachtige animatie voeren de boventoon in Finding Nemo. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de moed en het doorzettingsvermogen waarmee Marlin op zoek gaat naar zijn zoon Nemo. In Finding Nemo wordt kleine vis Nemo ontvoerd door een duiker, recht onder de neus van zijn overbeschermende vader Marlin vandaan. Wat volgt is een hilarische zoektocht van Marlin naar zijn zoon, waarbij hij zijn angsten weet te overwinnen en de meest kleurrijke personages ontmoet (vegetarische haaien Surfer dude zeeschilpadden). Hoewel het er misschien een beetje dik bovenop ligt (het blijft immers een kinderfilm) is de film een mooi voorbeeld van hoe vaders ook nog wat van hun zoons kunnen leren.

Big Fish Genomineerd voor 1 Oscar, 2004

Een Tim Burton film verzekert je altijd van bizarre personages en beelden en Big Fish is daar geen uitzondering op.  Wanneer Ed Bloom op zijn sterfbed ligt, probeert zijn zoon Will erachter te komen wat voor man zijn vader nu eigenlijk was. De extravagante verhalen die Ed altijd vertelde leken te vreemd om waar te zijn. Door alle puzzelstukjes bij elkaar te leggen komt Will erachter wat voor man zijn vader echt was, het goede en het slechte. Big Fish herinnert je aan het ongelofelijke feit dat je vader voor jou nog een heel leven heeft gehad.

The pursuit of happiness Genomineerd voor 1 Oscar, 2007

Will Smith speelt voor het eerst samen op het witte doek  met zijn zoon Jaden Smith (toen nog schattig) in deze hartverscheurende film. The Pursuit Of Happiness vertelt het waargebeurde verhaal van Christopher Gardner, een vader die door een slechte investering zijn vrouw en zijn inkomsten kwijtraakt en vervolgens dakloos raakt. Hij krijgt echter wel de voogdij over zijn jonge zoontje. De meest indrukwekkende scène uit de film is die waarin Christopher met zijn zoontje overnacht in het toilet van een metrostation en zijn voet tegen de deur houdt om andere bezoekers buiten te sluiten.

The Godfather Genomineerd voor 11 Oscars, 1973

Niet voor niets is het een iconische film. In de eerste film zie je het tragische verhaal van de familie Corleone. Vader Vito Corleone, onvergetelijk vertolkt door Marlon Brando, is het hoofd van de familie en de ‘family business’. Zoon Michael (Al Pacino) is de trots van de familie: hij zit bij de marine en heeft niets te maken met de illegale zaken van de Corleones. Helaas moet Vito lijdzaam toezien hoe Michael steeds meer betrokken raakt bij de ruzies en illegale zaken van de familie. Deze klassieker laat zien dat elke vader het beste wil voor zijn zoons, zelfs ‘The Godfather’.

Nebraska Genomineerd voor 6 Oscars, 2014

Bruce Dern speelt de rol van zijn leven in Nebraska. De film vertelt het verhaal van een vader en zoon die een bijzondere (en niet geheel vrijwillige) roadtrip maken. Na ontvangst van een brief van een neploterij, denkt de knorrige vader Woody Grant dat hij in één klap rijk is geworden. De ‘prijs’ van één miljoen dollar kan hij ophalen in Lincoln, Nebraska, ruim duizend kilometer van zijn woonplaats. Hij is vastbesloten om zijn fortuin te incasseren – zelfs als het betekent dat hij de afstand te voet moet afleggen. Zijn zoon David voelt zich gedwongen hem te vergezellen. Onderweg stoppen ze in het geboortedorp van Woody, waar familie en oude bekenden al snel hoogte krijgen van hun missie en Woody het gesprek van de dag wordt. De vader-zoon relatie in Nebraska is niet altijd om jaloers op te zijn, maar is juist daarom (soms pijnlijk) herkenbaar.